Chresus Jist, Modern Delusion a Zkouška sirén 12/5 v Lese

V nějakym „oficiálním“ německým plátku vyšel nedávno (asi včera) takovej traktát o složitým sbližování Bělehradu a Záhřebu. Zatímco Záhřeb prej vypadá jakon Vídeň (tak to opravdu gratuluju), Bělehrad údajně zůstal uvíznutej ve slepý uličce historie. Nechci posuzovat do jaký míry má nebo nemá autor pravdu, mým cílem je představit dvě kapely, který si to „těžký sbližování“ vyložily po svým: nahrály společně split na sedmipalec a zabookovaly turné po Evropě. Píše Judita v pozvánce na supr koncert.

Záškodnictví / 08.05.2014 / Autor: Křivák

 

CHRESUS JIST jsou láska na první poslech. A stoprocentně odporujou slepej uličkám historie. V Srbsku, kde všichni buřej turbofolk (zkuste si to najít, je to šílený a každej, koho sme na našem balkánským vejletě potkali, na to nadával) a v devadesátkách si užili vlnu neuvěřitelně obskurního disca, razej Chresus jist cestu vize: jednoduchej postpunk s garážovou neučesaností a zastřenejma zpěvama, přirozeně plynoucí jako tok Sávy (nebo Dunaje), do kterýho se choděj v parnym létě koupat. Kdyby tohle hráli ve stánku s pivem a langošema na motolským rybníce, přestěhuju se tam snad na celý léto. Cejtím v nich hodně energii některejch novějších subpopovejch kapel, konkrétně Male Bonding. Navíc na kytaru hraje podezřelej týpek, kterej, jak jsem se dočetla, je něco jako „zázračný dítě bělehradský undergroundový scény“. Ať už je to cojeto, mám na něj takovou zajímavost: provozuje na okraji Bělehradu sympatickej klub s názvem Mikro Kulturni Centar Kombinat.
Tam kde nechávaj Chresus jist s lehkostí blažený úsměvy na tváři, úřadujou

 

MODERN DELUSION přesně v duchu svýho názvu. Bizarnější – experimentálnější – postpunkový tendence, okořeněný synťákama. Nevim, jestli je Záhřeb fakt nová Vídeň, každopádně tam kde tušíš město, Modern Delusion viděj na slunci hnijící budovy a bezbřehou pustinu. Platí, plácnem si – obsáhnout obě polohy spektra je víc než důležitý. i tady máme jedno navíc: k mý velký radosti u MD nedochází k věčnýmu vytěžování mrtvoly Iana Curtise, na kterýho si v poslední době hraje každej druhej blbec nominující do kapely klávesy.

 

Třetí kapelou pak, aby toho při pondělku nebylo málo, bude ZKOUŠKA SIRÉN. Krásnej hluk, bratrstvo prastarýho zvuku po dlouhý době hrající v Praze. To všichni známe: „máme se dobře, ale špatně to snášíme.“ Všechny tři kapely bude možný vidět v pondělí 12/5 v café v lese (13/5 pak v brně). Doporučuju přečíst provaráckou pozvánku zde, nastíní zásadní kulturní souvislosti.

 

CHRESUS JIST + MODERN DELUSION + ZKOUŠKA SIRÉN
start: 19 /// přijďte poznat příběh pankáčů z plakátu

2014 květen - chresusmodernzkouška

Pokřivený pohled na scény.