Hudební klipy se skejtem, za který se nemusíme stydět

Skateboarding se motá v kruzích. Po velkým boom v 70. letech, se o dekádu později uklidil do ústraní. Mainstream střídá underground. A takhle se dá pokračovat až do současnosti. Někde mezi tím producenti hudebních klipů vycejtili, že by skejt mohl bejt dobrá a „cool“ (ty vole, fakt jsme to slovo napsali) rekvizita do jejich videa, a tak se častokrát stalo, že byla v Křivákovejch očích ta naše kultura tak trochu zneužitá. Všichni si pamatujete Avril Lavigne, ne? Tady je výběr deseti klipů, kde se skateboarding v různejch skupenstvích objevil, a my s tím můžeme žít. 

Kanál / 05.06.2014 / Autor: Křivák

 

1. Devo – Freedom of Choice

Poslouchali je už kdysi v hlubokejch 80. letech i skejťáci v Československu. Freedom of Choice je trochu surrealistická koláž kombinující skateboarding a starověkej Řím. Z úcty rovnou vyzýváme k minutě ticha za kytaristu Boba Casalea, kterej letos zemřel v 61 letech.

 

2. Suicidal Tendences – Institucionalized

„When I went to your schools, I went to your churches, I went to your institutional learning facilities?! So how can you say I’m crazy?“ Další kapela se skateboardingem ve zdrojovým kódu ho využívá jako prostředek odporu proti institucím. V pořádku.

 

3. Beastie Boys – An Open Letter to NYC

Beastie Boys věděli moc dobře, jak se dělaj klipy. A skejtovali.

 

4. Gil Scott Heron – Me and the Devil

Noční New York, typická Heronova recitace na pomezí s rapem a skejty.

 

5. Sonic Youth – 100%

Klip k prvnímu singlu z desky Dirty z roku ´92, kterej režíroval Spike Jonze a zahrál si v něm třeba Jason Lee (dneska My Name is Earl). A další důkaz, že americká indie scéna osmdesátejch let byla neodmyslitelně spojená se skateboardingem.

 

6. Agent Orange – Bloodstains

Když hráli Agent Orange na Vrahu, byli před tím projet minirampu na statku.

 

7. Unsane – Scrape

Dost legendární klip Unsane složenej z rakví.

 

8. Panda Bear – Compfy in Nautica

Zakládající člen Animal Collective Noah Benjamin Lennox hraje i sólově jako Panda Bear. Estetika tohohle klipu dost předpovídá ikonickej snímek Mind Field od Alien Workshop, ke kterýmu Animal Collective dělali hudbu.

 

9. Dinosaur Jr. – Over it

Frontman Dinosaur Jr. J Mascics se často objevuje v rozhovorech, kde vzpomíná třeba na šéfredaktora Thrasheru Jakea Phelpse. Podílel se taky na soundtracku k Mind Fieldu a projel se v partu Omara Salazara tamtéž.

 

10. Loop Troop – Proffesional Dreamers

Loop Troop, kteří se mimo jiný nebojí vystupovat proti náckům mířícím do švédskýho parlamentu, mají ke skejtu taky blízko. Deska Proffesional Dreamrs byla podle slov Promoea inspirovaná filmemem Wernera Herzoga a ve stejnojmenným klipu si zahrál Josef Scott Jatta, člen gangu Sweet, projíždějící ulice Barcelony.

Pokřivený pohled na scény.