Mystický blues Rose Windows vyléčí i tvou duši

Hipíci Rose Windows cestují časem z rodného Seattlu napříč časoprostorem do šedesátek a zpátky. Jejich první deska The Sun Dogs, která vyšla na legendárním labelu Sub Pop, je toho důkazem. Jako hudbení archeologové vykopávají sabbathovský riffy, mystičnost The Doors nebo psychedelii Jefferson Airplane.

Kanál / 27.07.2014 / Autor: Křivák

rose-windows

Nezní to nuceně. Všechny písničky drží pohromadě folkovej cit pro kompozici kytaristy Chrise Cheveyoa a uhrančivej (a krásnej) hlas Rabii Shaheen Qazi. Jak psal už Aran, jsou to fakt PÍSNIČKY, u kterejch vám bude dobře. Ty písničky mají nepopsatelnou dynamiku – třeba Native Dreams otevírá flétna a pomalý bicí, později se přidají „heavy“ riffy, všechno se zrychlí, aby je střídaly melodický pasáže zpívaný Qazi. Na tom má taky podíl producent Randall Dunn, kterej spolupracoval před tím se SunnO)). Eskapismus Wartime Lovers vás zas vezme do nestárnoucích snů , kde už nezbylo místo pro nic jinýho než lásku samotnou. Cheveyo popisuje The Sun Dogs jako „blues každodennosti uprostřed kapitalismu“ a tady si album poslechněte celý. Letos vydali taky dvoutrackový EP There is a Light, singl si můžete dát tady

Většina dnešních kytarovek sází na osvědčenou retro formuli. Nekonečná retrománie nesahá samozřejmě jenom do hudby, ale stylizuje se do toho všechno kolem nás. Proto je dobrý najít něco autentickýho – něco, čemu uvěříte a bez přemejšlení nasednete do tý jejich alegorický káry navštívit časy, kdy bylo volnomyšlenkářství podezřelý. Rose Windows přináší 30. července na Sedmičku lásku a mír, tak pojďte taky.

Pokřivený pohled na scény.