Sketord zin č. 2: Skejtovej samizdat z východního Slovenska

Je inspirující vidět, kolik lidí pořád tiskne v digitálním věku vlastní ziny. Na hardcore punkový scéně to je od začátku médium pevně stojící v základech subkultury, na nějž nemaj technologický trendy vliv. Skejtovejch zinů je o poznání méně, proto nás vždycky povzbudí vidět, že někdo nebere skateboarding jako jednosměrnej proces, ale snaží se do něho něco vracet a na vlastní náklad rozmnožovat myšlenky a názory, který se neshodujou s tím, co vídáme v nablejskanejch „sportovních“ časospiech. Jednou z takovejch tiskovin je i slovenskej Sketord, jehož druhý číslo právě držíme v ruce. 

Ziny / 29.07.2014 / Autor: Křivák


DSC_4987

Za Sketordem stojí stejná parta, která postavila na východním Slovensku spot Jak ovce (psalo se o něm i na Confuzinu), a šíří betonový spiklenectví, kde to jenom jde. Druhý číslo zinu už vydali na vlastní náklady a šíří se v duchu samizdatový tradice – předává se z ruky do ruky stejně smýšlejícím lidem. Dočtete se v něm o osmdesátkový skejtpunkový kapele Jodie Foster Army, kde zpíval Brian Brannon (toho času jezdil za Indy Trucks a zároveň psával pro Thrasher magazín). Jednou z jejich ikonickejch hymen je Skateboard Anarchy z roku 1984, která se nesla v duchu étosu Thrasheru. Hudbu J.F.A. najdete v několika skejtovejch videích, třeba v Santa Cruz – Wheels of Fire, jak se píše ve Sketordu.

DSC_4989

Za přečtení stojí taky článek Miloše Ogurčáka o tom, jak vyrazil pomoct betonovat partě do Budapešti, která nikdy vlastní spoty nestavěla a neměla páru, jak na to. Kočo udělal po chatu rozhovor s partou Row skateboards ze slovinský Postojny, kde vybudovali DIY komplex kolem benzínový pumpy (spot můžete znáte třeba z partu Sergeje Vutuce v dokumentu Format Perspective). Benzínku nejdřív osquatovali (podle jejich hesla „Steal, build, skate“), a až pak se ptali úřadů, který nakonec projekt podpořily a všechno funguje.

DSC_4990

V dalším rozhovoru vyzpovídal Robo Haberl slovenský thrash skejtpankáče The Skrotes, kteří vydali split desku s podobnou kapelou Boiling Point – těm dělali minulej rok koncert Hella Punx. „Páči sa nám hrať hudbu velmi rýchlo, inšpirujeme sa z lásky ku skateboardingu a nenávisti k blbcom. Všetko si robíme sami a o tom to je,“ říkají The Skrotes. Křivák doporučuje song Skate Edge podle sypačky Straight Edge od Minor Threat (frontmanem byl skejťák a zakladatel washingtonskýho labelu Dischord Records Ian MacKaye), která pomohla formovat celej jeden myšlenkovej proud s odmítavým přístupem k drogám a alkoholu. A jako u každýho správnýho hc/punkovýho zinu nechybí ani veganskej recept.

._DSC_4995 ._DSC_4995 DSC_4995._DSC_4995

Hned v úvodu Sketordu Kočo píše: „Sprav niečo aj ty… Sprav akciu v tvojom meste a my tam dojdeme, sprav zin a my ho podporime. Začni stavať skejtparcik a my ti pomožeme.“ Je v tom zakódovaná esence skateboardingu a punku, která je někdy zastíněná sponzoringem a reklamou. Naše kultura je postavená na vzájemný solidaritě – nechat přespat kámoše na zemi, kterej přijel skejtovat do tvýho města, ukázat mu spot, kterej jsi postavil s partou a vyměnit si zin, kterej jsi udělal. Ve Sketordu je tohle všechno. Nepřestávejte tisknout, přemejšlet a skejtovat. Nepřestávejte něco dělat!

DSC_4995

Pokřivený pohled na scény.