Dým z vesmíru Earthless 1/11 na Sedmičce

Mýty opředený trio ze San Diega vůbec poprvý za svou třináctiletou kariéru zahraje v Praze. Riffoví spiritualisti Earthless, který můžete znát z skejtovejch videí od Thrasheru po Stay Gold, vyřknou svý sonický modlitby 1. listopadu na strahovský Sedmičce a společně se slovenským doom/sludge duem Mobius, Silver Rocket a TJ Praha vyrazíme na nekonečný psychedelický průzkumný cesty do vesmíru. Tak v sedum na schodech!

Záškodnictví / 30.10.2014 / Autor: Křivák

Když v roce 2001 bubenickej mág a skejťák Mario Rubalcaba (znáte ho z Hot Snakes, Black Heart Procession, Clikatat Ikatowi, Rocket From The Crypt, Off!, Metroschifter atd., atd.) zjistil, že mají s Isaiahem Mitchellem a Mikem Enigtonem společnou zálibu v psychedelii a krautrocku, zrodila se jedna z nejvýraznějších kapel tradičně inspirativní scény ze San Diega. Tady se trochu zastavíme – stejně jako Mario zasedl za bicí v útlým věku, stoupl i na skejta, což byly nejzásadnější chvíle jeho života. Jak sám říká, jeho život je skateboarding a bubnování. Hrával taky s 411 (podobnost se stejnojmenným videomagazínem je čistě náhodná a všichni se ho na to ptají), to bylo až několik let potom, co se řadil po bok Alva Boys (ikonický dredy nechyběly) a míval covery Transworld magazínu jako mladej pankáč. Pořád se rád projede, skejta bere vždycky s sebou, spíš než zábradlí a schody sjíždí patníky slappy grindama kousek od svýho baráku, kde žije s manželkou a dcerou.

mariotailchrome_large

Earthless poprvé zazářili s debutem „Sonic Prayer“ (Gravity, 2005), poslední nahrávkou je pak loňský album „From The Ages“ (Tee Pee Rcords). Někdy mezi těma dvěma deskama – kolem vydání přelomovýho skejtovýho snímku Stay Gold (Brandon Westgate jel na song Jull – měli taky vlastní botu u Emerica. Kapele ale narůstají křídla hlavně na koncertech – živá podoba řady skladeb totiž počítá s improvizací, pro níž je ve zvuku tria vždy dostatek volnýho prostoru (není žádnou náhodou, že Earthless vydali celkem čtyři koncertní nahrávky). Rubalcaba, Mitchell a Eginton nechávají jednotlivý tracky růst do stále větší výšky, ale ani na moment se neztrácejí v bezduchém jamování. Earthless čerpají rovnoměrně z hard rocku, psychedelie a krautrocku, přičemž výsledkem je syrovej a zároveň opojnej elixír riffů a rytmickejch nápadů. Kdo ten večer na Sedmičku dorazí, měl by otevřít uši i mysl – nebude litovat!

EARTHLESS (USA, TeePee Records)

Support: MOBIUS (SK)

Praha – Klub 007 Strahov

1. 11. 2014

earthlessposter-_007

Pokřivený pohled na scény.