Architektura disciplíny

Když člověk jednou začne skejtovat, utrpí deformaci (nebo rozvinutí) mozku, kvůli kterému začne svět okolo sebe vnímat úplně jinak než ostatní. Zídky se dají grindovat, ze schodů skákat, po zdech jezdit a cokoliv podobné rádiusu je největší výhra. Veřejný prostor najednou není nepřátelské místo, které je potřeba rychle překonat a dostat se z A do B, ale změní se na nekonečné hřiště a prostor pro fantazii. Má to ale háček – přirozené nepřátele v roli oficiálních i samozvaných ochránců pořádku a veřejného blaha.  

Kanál / 18.11.2014 / Autor: Křivák

Bps8WjCIgAA_8fV

Pokud se lidský faktor neosvědčí, nebo je spot moc velké lákadlo, které stojí za pokuty i konflikty, přichází na řadu další level represe – skate stoppery. Jde v podstatě o rozvinutí staršího systému represivního městského mobiliáře, tzv. sit-stopperů zamezujících posedávání nebo pospávání „nežádoucích“ lidí na vybraných místech (vzpomeňte si na tzv. camdenskou lavičku). Spolu s kreativitou skate spotů vzrostla i nápaditost způsobů, jak je zničit, někdy až ad absurdum. Stává se tak, že původní spot, kde proběhne hodinová session jednou za týden a jedinou újmou je metr dlouhá rozvoskovaná hrana, je „normalizována“ způsobem, která místo esteticky i funkčně znehodnotí. Samozřejmě to neplatí paušálně a sami víme, že jsou skejťáci, se kterými se prostě rozumně domluvit nedá.

wall-of-skatestoppers

bench-ahd

Camden bench

Protože se tahle architekturou vynucená disciplína osvědčila, jde se od skate-stopperů ještě o krok dál. Novým trendem, kterému jsme se už lehce věnovali, jsou anti-homeless opatření, která můžeme v současnosti najít hlavně v Londýně. Jde o nenápadná opatření, které ale lidem bez domova výrazně komplikují život. Ať už jde o ocelové bodáky v místech pod střechou, kde přespávali, nebo lavičky dělené na jednotlivá místa, nebo s designem, který zamezuje delšímu sezení a jakémukoli ležení. Podle tónu posledních volebních kampaní a řečí o vyhánění bezdomovců a pouličních živlů z měst, nebo obecné rétorice proti nepřizpůsobivým, se podobných opatření můžeme dočkat brzo i u nás. Vzpomeňte si na to, až na lavičce nebo zábradlí uvidíte okovy.

wamu_bank_skate_stopped

 

 

 

Pokřivený pohled na scény.