Skejtová improvizace na Klinice

Opuštěná budova bývalé žižkovské kliniky by mohla znovu ožít. Iniciativa KLIniKA tam chce vybudovat autonomní sociální a kulturní centrum takzvaně zespodu, tedy bez pomoci státu nebo sponzorů. Do budoucna by tam mohla být DIY dílna, čítárna nebo vege jídelna. Jelikož naši kamarádi, kteří tam přespávají, mají rádi skateboarding, do budoucna by tam mohla stát klidně i minirampa, proto je důležité, aby se teď všichni skejťáci spojili. Když se někde dočtete, že tam má zasahovat protiextrémistický oddíl, bude vám to k smíchu, až se tam sami podíváte. Žádný herák a nebezpeční extrémisté, ale mrkvová polívka, všude kolem pobíhající děti, čtení poezie a koncerty. Jednoho dne jsme se tam vypravili i se křivákama, abychom kliniku prověřili improvizační skejtovou sešn. V příštích dnech chystáme skejt-synthovou performance nebo projekce dokumentů o skateboardingu. 

Záškodnictví / 08.12.2014 / Autor: Křivák

IMG_6236

Tady je naše vyjádření podpory visící na webu KLIniKY:

K čemu je chátrající budova? Někdo se může divit, že ji stát nechá jen tak ležet. Další namítne: „Nejsou peníze na rekonstrukci, ani nikdo, kdo by ji využíval tak, aby byla svému okolí prospěšná.“ O to víc se ale člověk diví, když se někdo takový najde, na vlastní náklady ji vyčistí od nahromaděných odpadků a navrhne plán oživení, ale do toho na základě stereotypů (dobře a vratké legislativy, která nechává hnít budovy všude po republice) vtrhnou úředníci a všechno smetou ze stolu. O to je to horší, když všichni sousedé, dokonce místní policie i někteří z tamní radnice stojí za nimi.
Kromě programů pro sociálně slabé, dílny, jídelny a čítárny, jak navrhuje iniciativa KLIniKA, by tam přitom mohla být třeba rampa pro skejťáky i neskejťáky, kteří nemají přes zimu žádné útočiště. Poslední úkryt – indoor skejtový bazén – v areálu štvanického skateparku (je v rukou soukromého provozovatele) předělali na posilovnu. Těch je po Praze málo. Jeseniova 60 je tak trochu naděje pro skejtovou komunitu – kromě sportoviště pro všechny věkové kategorie, radši bychom tomu ale říkali tvůrčí dílny, by se využil i koutek pro promítání dokumentů o skateboardingu, diskuzí nebo výstav. Tímto jménem Crook magazínu (čti Křivák) vyjadřujeme plnou podporu kulturnímu a sociálnímu centru Klinika, a těšíme se na to, že možná někdy bude v Praze přes zimu kde jezdit a scházet se.

IMG_6256

IMG_6284

IMG_6230

IMG_6269

IMG_6320

IMG_6238

IMG_6228

IMG_6227

IMG_6224

IMG_6222

IMG_6221

IMG_6220

IMG_6210

IMG_6207

IMG_6202

Fotky: Filip Slivka

Aktuální program sledujte na Facebooku, petici podepisujte tady.

Pokřivený pohled na scény.