Za mlhou hustou, že by se dala krájet, je hluk

Záškodnictví / 24.06.2015 / Autor: Křivák

V kempu letního tábora v Rechlích s atmosférou z Pátku 13. a značnou patinou, ze které je znát, že tuhle bránu Šumavy berou děti útokem už jen zřídka, se každoročně odehrává oslava entusiasmu jednoho budějovického sdružení. Krátce NAAB, pro nezasvěcené dlouze: Noise Assault Agency Budweiss.

mlha

Tahle oslava se jmenuje jednoduše Noise Party, a tenhle pátek 26. a v sobotu 27. června proběhne celkem už posedmé, v údolí letního tábora v Rechli potřetí (před tím se tahle přehlídka převážně česko-slovenského hluku odehrávala všude možně v okolí Budějovic). Kdo se jen trochu orientuje v současném českém undergroundu, asi ví, že Budějovice nerovná se jen kontroverzní Majáles, ale taky právě sdružení Naab (a taky třeba Ostinato Festival = Jarda Bašta), díky kterému má tohle město už spoustu let silnou vibrantní energii a nehnije. Parta nadšenců si tu pod hlavičkou Naab střídá nástroje, hraje v úctyhodném množství kapel (Nuly, Depakine Chrono, Microvomit, Tosiro, Kidney Trauma, India, Stárneš …), vydává kazety a desky, pořádá koncerty (a nebojí se toho) – tohle všechno s gustem už sedm let a nezdá se, že by se chystala polevit.

Právě vytrvalost tohoto sdružení je jedním z důvodů, proč se k Budějovicím s úctou otáčet. Tohle není žádnej krátkodobej nález, ale trvalej ÚKAZ.

Noise Party probíhá mimo radar, kluci v tom každoročně zahučí až po prdel, pravidelně tam procvičuje obratle tak 80 návštěvníků + kapely, ale z málokterýho místa odjíždím pravidelně natolik svěží a nepřijde mi na mysl, že by tohle napřesrok nebylo. Dramaturgie Noise Party je ultimátní hledání novýho zvuku a jako jednotná a jakože “festivalová” přehlídka současnejch experimentálních kapel (abychom to nějak shrnuli) nemá obdoby.

Letos se tak na jednom místě sejde třeba White Wigwam (deep bass electronic manipulation) se severskou noise rockovou raubířinou Kiss Me Kojak (ex Thema 11, River For Sale), dále Stárneš (kapela, ve který by s radostí před 40ti lety zpíval i Iggy Pop) anebo třeba kultovní free jazz/improv/noise kolektiv Zabloudila. Mimo to tam třeba pokřtí společnou kazetu India s Kidney Trauma, zahrají Slováci LEM, německé freejazz duo Jealousy Mountain Duo nebo plzeňský hlukař Mr. Nobody.

Další info je tady a já nevím, co lepšího by se dalo tenhle víkend dělat!

Lilek, Stoned to Death Records

Pokřivený pohled na scény.