Navlékněte si psychedelický skafandr The Cosmic Dead

Kdysi jsme vyrazili na Sedmičku. Tj Praha dělali psychedelický kytary, jak to mají rádi. Kapele z dodávky vyčnívaly skejty, dali jsme se s nimi teda do řeči a vyzpovídali jejich jednoho člena. Tohle je James T McKay a glasgowští The Cosmic Dead, který uslyšíte i v připravovaným videu Funus od Lógru.

Kanál / 13.07.2015 / Autor: Křivák

1391804_10152766210917425_183018748373648893_n
Jakej je tvůj vztah ke skateboardingu? Viděl jsem ve vaší dodávce skejt, když jste hráli tady na Sedmičce.
Jsem skejtovej fanoušek mnohem dýl, než skutečně jezdím. Jako děcko jsem šetřil kapesný, abych si koupil desku. Byl to Birdhouse 7.5 s takovými těmi super měkkými kolečky a ložisky black panther, ale nějací starší kluci mi ho ukradli a rozmlátili na malý kousky. Oblíkal jsem se jako metalák a oni měli pocit, že když nevypadáš jako oni, tak nemáš asi stejný práva skejtovat. Skateboarding jsem miloval, ale tohle mi zlomilo srdce. Způsobilo mi to nějakej blok vzadu v hlavě a od tohoto okamžiku trvalo dlouhejch deset let, než jsem se na skejt postavil znovu. Asi před čtrnácti měsíci, než jsme vyrazili na evropskou tour, jsem se zeptal kámoše (Micka Stewarta ze skotských hardcoreových legen CLOCKED OUT), jestli by mi nepůjčil svůj skejt. Stavili jsme se ve skateparku v Bordeaux  už několikrát před tím (jedno z mých nejoblíbenějších míst, Francois a Boubi + Negative Beliefs + The Heretic Club forever! Poslouchejte MONARCH!), ale tentokrát jsem byl připravenej. Měli jsme volnej den, a tak jsme ho strávili ve skateparku. Ten skejt jsem poslal do vody. Hluboký. Nebyla žádná šance ho vylovit. Druhej den jsem se stavil do místního Riot skateshopu a vysvětlil jim svou situaci, dali mi pár rad a taky skvělej skejt. Tu noc po koncertě a nevim kolik vín jsme se vrátili do skateparku, to bylo kolem třetí ráno. Snažil jsem se dropnout bazén a dal si na druhý strany hlavou o koping. Museli mě skoro odnést zpátky na squat, kde jsme spali. Cejtil jsem se, jako by mě pokousal pes. Najednou jsem znal už hranice a beton. Vím, jak moc to bolí, když ho nerespektuješ. Už nejezdím ožralej. Ta deska, kterou jsi viděl, byla Zero 8.5, kterou jsem dostal při koncertu v belgickým městě Aalst. Tam jsem potkal jedny z nejlepších skejťáků, co jsem kdy viděl. Hodně skejtujeme s Radar Men from the Moon (nejlepší spacerocková psychedelická kapela z holandskýho Eindhovenu) – ti ví, co dělají. Ať na skejtu nebo na pódiu. Já se na skejtu učím, zatím to není žádná sláva, kdoví jestli to bude někdy lepší. Jde mi to dost pomalu, ale baví mě to.
Máte s sebou vždycky skejty?
Prkna s sebou vozíme pokaždý, když jedeme na tour delší než tejden a máme dodávku. Je to způsob, jak zaměstnat tělo i mysl. Bez nich bychom trávili hodně času jenom zíráním z vokna.
11051285_10152536798676324_1800543564_n
Viděl jsem nějakej plakát, kde byli Cosmic Dead s Dead Meadow. Jejich hudba hrála ve Stay Gold, viděl jsi to video? Znáte se s Dead Meadow?
To video je nářez! Ale ne takovej jako OVERCAST od Iron Giraffe. S Dead Meadow jsme se seznámili na koncertě, hráli jsme spolu na jednom festivalu a když jsme byli ožralí, zjistili jsme, že máme hodně společnýho. Naposledy, co Dead Meadow hráli v Glasgow, my měli koncert na druhý straně města, ale oni se za náma pak stavili. Když nám psali, že budou znovu v Glasgow, už odehráli gig společně.
Jste obvykle pro, když vám – jako my s Lógrem – napíše, že chce použít hudbu Cosmic Dead ve skejtovým videu? 
Jasně! Jsem za to rád a těším se, jak si to sedne. Některý z oblíbenejch kapel jsem objevil právě přes skejtový videa. Primus, Dead Kennedy´s, Sacred Paws a Johna Coltranea… Vidět hudbu, na který člověk pracoval, zvěčněnou ve skejtovým videu, je úžasný. Říkám jo.
Ještě bych chtěl na závěr dodat, že Phillipe z Belgie teď dělá na skejtu Cosmic Dead. Musí to bejt 8.5! (mám totiž velkou nohu, můžu jít jedině vejš – Witchcraft z Anglie mají 9“, jmenuje se Goatwitch a je nádherná) Taky špinavá doom kapela Skullwizard, ve který taky hraju, má komiks s mýtem soustředěným kolem postavy jménem Goatwitch. To jsem zas trochu odbočil, podívejte se na Phillipův blog, je to zabiják.

Pokřivený pohled na scény.