Dělejte ziny, ne válku: DIY zine fest v Olomouci už tento víkend!

Pokud jste stejně jako my posedlí tištěnými fanziny, malými sešity naplněnými chaotickými kolážemi a nahuštěným textem, ve kterém se píše o kapelách mimo radar, určitě míříte tento víkend, 6. až 7. září, do Olomouce. Tamní skejtová parta se spojila s Coffee Nerds for Liberation, aby uspořádala první olomoucký zine fest. Adresa je Pasteurova 8, kde se v tamní kotelně kromě undergrondového tisku ukrývá i minirampa (znáte ji z druhýho čísla). Beton, skejt, veganské jídlo a hektolitry kafe, bereme křiváky a jedeme tam!

Záškodnictví / 01.09.2015 / Autor: Křivák

Na začátku byla tužka, papír a lepidlo. A totální nadšení pro věc. Každý kdo začal vytvářet zin se aspoň na moment stal žurnalistou, umělcem, designérem…aby si nakonec rozevřel čerstvě vytištěný zin, přivoněl ke stránce a s radostí prolistoval svoje dílo. Se stejnou radostí s jakou si pak čtenář prohlíží a čte v tomhle hmatatelném kousku svébytné kultury. Ani digitální věk nepřeválcoval potřebu vytvářet tištěné ziny, takže se i dnes můžeme setkat s poměrně velkou a zajímavou nabídkou tištěných hc/punkových zinů.

Rozhodli jsme se uspořádat zinfest, setkání všech milovníků tištěných fanzinů i těch, kteří jsou jen zvědaví, v čem že tkví to kouzlo mnohdy na koleně dělaného zinu. Rádi bychom shromáždili tuzemskou tvorbu hc/punkových zinů od historie až po současnost a pozvali autory a autorky, aby přijeli své ziny představit. Na programu bude též panelová diskuze s autory, kteří se již dlouhá léta baví vydáváním fanzinů a workshop směřovaný k praktickému vytváření zinů. Součástí sobotního programu bude taky koncert – Ctib, Daša fon Flaša, Ikiru, Rosa Parks a PAST (víc si o téhle post-punkové kapele z Polska přečtete v pozvánce tady). Další den bude pro přespolní připravená veganská snídaně a pro zájemce taky skejtovačka na baumaxu.

ZINEFEST_poster

Nehledej v tom žádnou velkou vědu, prostě vezmi své ziny, a přijeď. Pokud nic jiného, minimálně osobně potkáš podobné nadšence osobně. Pokud nemáš čas přijet, nebo je to pro tebe moc daleko, chceme se domluvit na zaslání tvých zinů a postaráme se o jejich prezentaci / prodej a pošleme zpět peníze nebo neprodané kusy. Pro nejčerstvější informace sledujte událost na Fejsbuku // Blum a diy zine fest parta.

Pokřivený pohled na scény.