Sovy a hluch ze sklepení: Weird Owl 17/9 v pražským Basementu

Ve čtvrtek 17. září Praze již podruhé požehnají matadoři psychedelického rocku, Weird Owl. Sekundovat jim u toho bude trash punkový bordel Tropical Trash a pražské experimentální free improv duo Fuck It Duet. Na koncert zve Hluch Crew společně se Stoned to Death Records.

Záškodnictví / 17.09.2015 / Autor: Křivák

WEIRD OWL promo

 

Weird Owl pochazejí z New Yorku a rock s kořeny pevně usazenými v tradičním psychedelickém rocku hrají společně už od roku 2007, tedy ještě dávno před tím, než to začalo být celosvětově trendy.  I tak se v roce 2015 vydávají na svoji teprve druhou evropskou výpravu, a jelikož je tlačí čas, mají na to sotva týden. V rámci tohoto týdne chtějí stihnout jak Prahu, tak Liverpoolský Festival Psychedelie či kultovní holandskou přehlídku nezávislých kapel Incubate (ta se odehraje v nizozemském Tilburku). Weird Owl debutovali eponymní nahrávkou “Nuclear Psychology”, která je pak na následujících pár let zapsala k vydavatelství Tee Pee Records. Tam ve velmi volném tempu vydali nahrávky “Build Your Beast A Fire” a “Ever The Silver Cord Be Broken”, na kterých dřevní psychrock posouvají až k písničkové náladě Crazy Horse.

V roce 2013 se pak přesouvají na privátní label Antona Newcomba z Brian Jonestown Massacre s názvem A Recordings Ltd., pod nímž vydávají ep “Healing” (vyšlo jako 2×10” vinyl). Letos na konci léta vydali svoji možná nejlepší desku, hypnotickou a více než obvykle synťákovou, “Interstellar Skelletal”. Odklon k jinému zvuku jen potvrzuje jejich pověst sonických pátračů, kterou stvrzuje i playlist, který pro Full Moon loni sestavil kytarista Trevor Tyrell.

 

Parťáky jim na pražském koncertě bude dělat trio Tropical Trash. Znalcům stačí říct, že kapela pochází z Lousville, Kentucky, a je vymalováno. Lousville, dobře známý jako domov hrubozrnného hluku, ani tentokrát nezklamal a v podobě Tropical Trash položil na oltář další vydatný nihilistický trash punk. Jejich novinku “UFO Rot” vydal prominentní hlukový label Load v koprodukci s britskými Riot Season a např. na Pitchforku si vysloužila hodnocení 7.2 (tzn. schváleno). Bez obav můžeme říct, že Tropical Trash patří do škatulky kapel, z jejichž koncertů se odchází s namoženým krkem a propocenou hřívou. Motoričtější punkovou jízdu tu v září nezažijete.

Role předskokanů se pak zhostí Fuck It Duet, tedy duo tvořené K!lammem a Patrikem Pelikánem a v očekávání je vydatná porce free improv hluku. Materiál Fuck It Duet vychází na labelu Blood in The Boad, kde najdeme např. Ruinu či Mooncup Accident a patří mezi nejzajímavější a jedny z mála free improv labely u nás.

 

17/9 Basement Bar (Francouzská 76, Praha)

20:00, vstupné 150 Kč

Pokřivený pohled na scény.