Kolik stojí svoboda? O Romanu Týcovi, nemoci myšlení a jeho výrocích o útoku na Kliniku

„Místo aktivismu se vždycky tak trochu více diskutovalo, ale se vznikem Institutu kryptoanarchismu dostává tento pojem nový rozměr. V jednom černém domě v pražských Holešovicích už se ani nemluví, ale spíš jen popíjí „špičková káva“. Tedy přesněji, mluvit by se nemuselo, protože slovy mé platonické lásky, negeneruje to žádný informace. Paralelní Polis je prý „soukromá věc, se kterou se nemusím konfrontovat“, ale nemůžu si pomoct. Je velmi snadné se v jejich rétorice ztratit, dokonce to vypadá, že v ní tápou i sami členové.“ Několik dní po zlehčujících výrocích Romana Týce, myšlenkového vůdce hnutí, který reagoval na maskovaný útok na Klininiku, zveřejňujeme manifest Ondřeje Vlka ze třetího Křiváka. Ve světle nedávných událostí ho musel ještě rozšířil.

Kanál / 21.02.2016 / Autor: Křivák

(Text ze 2.12. 2014 byl otištěn v dubnu 2015 v CROOK #3 )

crk3-ilu

Paralelní hovno
Ministerstvo pro ideovou čistotu by mohlo na první pohled nový projekt Ztohoven schválit, protože přece nikdo z nás nechce být sledován státem, kontrolován nebo omezován, všechny nás sere byrokracie a nenávidíme represe. Peníze a ochrana soukromého vlastnictví je ale pořád stejný hovno – na kryptolaptopu s Ubuntu nebo v kuloárech České národní banky. Každej správnej křivák totiž už dávno ví, že státní úředníci a politici to tak nějak šolíchaj, ale všechno to nakonec celý hnije.

Paralelní měna bitcoin je logický krok pro poučeného člověka, který se nebojí. Důvěra ve správu měny je rozprostřena mezi všechny anonymní uživatele, takže případné porušování etiky teoreticky devalvuje měnu. Řeší to problém stability hodnoty kapitálu a jeho udržitelnosti, avšak v žádném případě ne etické otázky. Zkrátka, jak k tomu přijdete a jak s tím naložíte, je vaše věc. Měna není závislá na politice nebo hospodářství, její kurz je závislý na skutečném zájmu a využití ve vlastním systému na internetu.

 

Paralelní kapitalismus bez kontroly státu se jako vhodná alternativa nabízí hlavně lidem, kteří dokážou v aktuální tržní ekonomice dobře chodit. A regulace, restrukturalizace, deflace a jiný ekonomický kouzla je jen brzdí v růstu. Ti, co vstoupí do paralelního systému s ničím, nemají nic dále. Takže chudí jsou nezávisle chudí a díky absenci státu jsou dokonce i brzy tuzí. Nemám žádný důvod věřit, že v paralelní ekonomice bez dohledu státu se najednou nejbohatší vrstva transformuje do skupiny empatických filantropů. Člověk stejně tak nevytváří a neprodukuje nic proto, že to někdo jiný potřebuje. Vytváří něco, o čem věří, že mu to vydělá peníze, aby za ně mohl nakupovat. Pokud s tímhle souhlasíte a líbí se vám také „lidská stonožka“ jménem konzumerismus, dejte se na bitcoiny a pak si dejte facku. Vaše práce je transformovaná do kupní síly, kterou můžete svobodně zhodnotit na svém soukromém pozemku, který vám pochčijem.

Cesta ke spravedlivější společnosti nebude dlážděna miliony ze spekulativního kapitálu, tomuver, Karle. Blízká budoucnost bude možná diverze-prostá. Takže dokud tě to stojí jen strach a pohodlí, nenech se zmást zprofanovanými slovy v prostoru, kde komunismus a totalita jsou synonyma, a raději zlob a buď neposlušný.

tours

 

Jsme pokrytci. Na každý číslo CROOK jsme zatím dostali příspěvek od firmy vlastněný nadnárodní korporací, takže jestli vás to sere, nekupujte to. A i proto se mějte na pozoru! Ne všechno, co je v řečtině, má blízko k SYRIZA. V tomhle systému bych se totiž držel jednoduchýho pravidla – pokud veřejně vznikne něco, co začíná vypadat slibně, a nikde ani stopy po sebemenší represi, držte se od toho dál. To není alternativa, nýbrž paralela. Více téhož (zla)! Neplať korunama, neplať bitcoinama. Neplať, zajdi podpořit žižkovskou Kliniku.

 

Jak z toho ven (ve skutečnosti)?
Pokud jsi z Prahy nebo z Brna, máš štěstí. To jsou města, ve kterých by aktuálně mělo být relativně snadné zapojit se do nikoli paralelní měny, nýbrž alternativní ekonomiky pod názvem LETS. Jsi-li přespolní, googli, naštuduj a aplikuj ve svém okolí ihned! Musthave. Systém, jež je prakticky v absolutním protipólu ke globální decentralizované měně – snaží se vytvořit živou lokální strukturu. Systém, ve kterém nelze zbohatnout a ve kterém se lidé musí potkávat. Princip, ve kterém ideální stav vašeho účtu je 0 a kde celkový kapitál v oběhu je 0. To si ale přeberte sami.

Se všemi chemtrails, Bildelbergy, ilumináty, Zemany, KGB, STB, OSN, BMW, KFC a podobnýma pičovinama, potenciální diverzanti, co by s náma mohli rubat rasisty, plivat na fízly a vytírat si s penězi prdel, zatím šetří na brigádách. Neexistuje žádná informační autorita a tak nejeden křivák radši místo novin dává Braník, aby se z toho neposral. Do toho přijde Paralelní Polis jako další zmatečná slepá kolej občanské revolty, která nemá ve skutečnosti žádného nepřítele, nebo přesněji, přiznala-li by si to do důsledku, musela by zaniknout. PP po vás nic nechtějí a to bych řek, že lidi nakonec dost zajímá – můžou mít image kryptodiverzisty s bitcoinama v kapse a se slevou. Pouze za cenu vlastní blbosti. Peníze vládnou, ať jsou zdaněné nebo ne a žádná paralelní měna ani paralelní HonsBrudňák neudělá ze špatně nastaveného principu dobrou věc.

 

Ztohoven z původního rozpouštění ega ve jménu anonymní záškodnické skupiny ztuhli v alterego Romana Týce. A jeho zmatenou rétoriku ideologa hnutí, které neexistuje, ale možná vznikne. Minimálně komunita, když za ní bude stát bezpečí bohatých a podpora několika desítek až stovek tisíc korun měsíčně. Věřím, že to bude pevné a nezlomné jádro přívrženců. Poučen novými technologiemi nám Týc s klidem oznamuje, že je striktní anarchista – ať už to znamená cokoli – gratuluju k progresu, kámo. Od podpory Karla Schwarzenberga to zní jako dlouhá cesta a jsem rád, že jsi ji zvládl takhle rychle! Avšak brojit proti státu a zároveň se nechat podporovat od lidí, jež by ho mohli klidně spoluřídit – to už je infiltrace na vysoké úrovni.

 

Zdá se ale, že Roman svoje projekty vždycky nějak rád zpeněží – ať už jsou to falešné siluety do semaforů, kradení policejních čepic zaplacené NIKE nebo poslední smysluplný projekt Ztohoven, Občan K., který nakonec zalepila ČT a státní fond. Stává se tak další obskurní postavičkou umělecké scény a spolu s Davidem Černým, který mimo jiné prodal svůj klikující autobus Babišovi, úspěšně okupují strop českého pseudodiverzního umění.

Romane – si piča.

 

————————————-

Update, pátek 12.2. 2016

Roman Týc se jako správný „takyaktivista“ nedávno vyjádřil k útoku na Kliniku – a to dost po svém. Srovnával ho s večerem, kdy nějaký zarputilý křivák vylepšil minulý rok fatcapem fasádu černého baráku bílou zkratkou a epos 257 podal žalobu na neznámého pachatele, avšak případ byl odložen bez odškodnění za zničení soukromého vlastnictví.

 

rovnica

 

Nesnášenlivost vůči paralelní polis?
Je zdravé, že jsou zakladatelé PP věrni svým ideálům a opravdu věří paralelní alternativě. Že jde o správné východisko ze zatraceného peněžního systému a ekonomiky ale představ si, já si to pořád nemyslím a žádná z jejich aktivit mne ani po dalším roce o opaku nepřesvědčila. Ale pravda, žil jsem v hloupé naději. Jak by mne vůbec mohlo napadnout, že neoficiální fanklub objektivismu a Aynd Randové může ocenit sociální centrum.

 

Fakt, že Brudňák (Roman Týc) nevidí rozdíl mezi Klinikou založenou na dobrovolné práci, která díky podpoře médií a velké skupiny lidí získala nevyužívaný a chátrající dům, a projektem s velkou investicí a nejasným financováním podivných zbohatlíků. To je jednoduše smutné. Přijde mi natolik absurdní psát o rozdílech ve smysluplnosti obou míst, že to asi nedokážu, takže jsem nakreslil obrázek.

klinika-a-polis

Nemoci myšlení, z bláta do louče
Politická bipolární porucha – rozdělení světa na prorusko a proamericko, tedy na východ a západ, zachvátila i samotné striktní anarchisty z Holešovic. Do tohoto rámce dvou barikád dokážou vsunout jakékoli téma od uprchlické krize po špatnou kávu. Jejich boj proti tzv. postbolševickým tendencím v naší společnosti (v duchu konspiračních teorií) jde na úkor aktivitám vyjadřujícím se ke skutečnýmskutečnýmskutečným problémům (vyhlašuju novou floskuli – skutečné problémy). Jaký má smysl útočit na sebeparodii charakteru, Miloše Zemana, a vytvářet symboly, jež by měly sjednotit  ty, kteří opovrhují tímto upřímným prezidentem (sic kokotem). Je to skutečně adekvátní soupeř? Je takový akt angažovanou uměleckou intervencí nebo spíše reklamním tahem jdoucí na ruku trendu, přivlastnění si falešného občanského aktivismu a prodej revolty důmyslnými nástroji?

 

Osobní inzultace
Je vzdáleně sympatické, jak bys dokázal na základě svých pevně zakořených demokratických principů, které si asi vyčet z volební kampaně TOP 09, respektovat aktivity, které jsou ti nesympatické. Tvá samozvaná ctnost a férový přístup, bohužel Brudňáku, boří veřejně dostupný fakt, jak se osobně vyrovnáváš s kritikou svých aktivit, kyberšikana, slovní i fyzické napadání ti jsou vlastní a nezdráháš se tedy k hájení svých nemocných postojů využít – tebou tak odsuzované násilí. Jako malý příklad je veřejně dostupný videozáznam z diskuse s Janem Vitvarem nad jeho článkem v Respektu, jež hraničí s pranýřováním.

 

Fakt, že jsi český občan z tebe v kontextu, který prezentuješ, dělá kolaboranta stejně jako z hlídače v supermarketu. Co teprve na to Roman jako tzv. pravicový volič, koho asi podpoří v následujících volbách? A jako příkladná třešnička už jen vypadá dlouhodobá spolupráce s DSC Gallery. Ta dává přívlastku známý kontroverzní umělec úplně jiný rozměr. A právě proto tě, Romane, nemám rád – chodící ideový paradox – ač se rád přiznám, že tvoje aktivity s celou skupinou Ztohoven pro mne byly velmi inspirativní a mnohdy mne posouvaly k aktivismu. Tato skupina pro mne zanikla s uvedením dokumentu Občan K. Je mi tě vlastně hrozně líto, protože nakonec v tobě vidím jenom malého frustrovaného kluka ve velkém těle, který si není jistý ani sám sebou, natož svými názory. A tím, co vlastně vůbec znamenají.

 

A tak slibuji, že toto je poslední text, který ti věnuji a pokud budu dál mít potřebu vyjádřit svůj pocit z tvého konání, raději ti pochčiju fasádu, abych zase zchladil svoji frustraci na snadném cíli. Děkuju za příležitost, můj monolog s tebou končí písní.

 

Autor: Ondřej Vlk

Studium k příspěvku:

Paralelní polis 

Jsem striktní anarchista, říká Roman Týc ze skupiny Ztohoven

Artbanka na Artyčok / DSC Gallery finanování

Roman Týc: Útok na Kliniku

Paralelní Polis: Příspěvek do diskuse

Objektivismus a Randová

Anarchokapitalismus

 

 

Pokřivený pohled na scény.