Černá ovce: Havran

Skotsko má svou Lochnesskou nestvůru, pohoří Himalájí zas mýty opředeného Yettiho a Valašsko, to má taky svou zrůdu. Havrana. Jedná se o záhadného živočicha, který se vyskytuje ve valašských nálevnách a restauračních zařízeních čtvrté cenové kategorie.

Kanál / 22.06.2017 / Text: Křivák, Foto: Filip Slivka

1

Podle pozorovatelů by měl v sobě mít kolem 1.5 promile, roztrhané kalhoty a smrdět na sto honů daleko. O jeho výskytu se vedly dlouhodobé spory, ale střízlivější většina návštěvníků koncertů v bývalém protiatomovém krytu ve Vsetíně hovoří o tom, že ho z nory vylákají jen punkové koncerty, tvrdý chlast a betonové rádiusy. Jeden z očitých svědků, důchodkyně před obchodním domem ve Valašském Meziříčí, z něj byla naprosto v šoku. Zmohla se jen na: „Bylo to… bylo to, škaredé.“

O Valašské zrůdě kolují různé legendy. V Jihočeském kraji je Havran znám jako požírač hmyzu, když se jednou zjevil u Zrzy na zahradě a vyjídal obrovské můry ze dna bazénu. Na Rožnovsku jej zase obdivují pro jeho znalost nápojů. Havranovy míchané koktejly s alpou leckomu zpříjemnily večer. Jeden z lokálů ve Valašském Meziříčí utrpěl psychickou újmu, když při betonování skateparku spatřil valašskou zrůdu, jak si patlá stavební lepidlo na hlavu a následně honí jazykem pavouka po dřevěné lati, dokud ho nesní. V Jeseníkách se zase vryl do paměti místním občanům, když ukradl koberec na baru a šel si v něm lehnout před hospodu jako pes. Valašská zrůda si totiž dovede zaskejtovat a ustlat úplně všude. Avšak nejlépe se mu dařilo v Praze. Ruch velkoměsta využil ve svůj prospěch a dva měsíce se živil sběrem lahváčů a dvacek na kalbách. Pod viaduktem na Štvanici si mezi dvěma chodníky vytvořil pomyslnou patníkovou minirampu a někdy kolem třetí ráno tam zabíjel nevídané sérky. Až si příště bude váš kámoš stěžovat, že má špatný grip a nejedou mu kolečka, že kopingy na rádiusu jsou vystouplé a před nájezdem je moc velká spára, vzpomeňte si na Havrana a pošlete ho na patník.

2

3

4

5

Recept na závěr:
Alpský ryzlink
2dl Alpy
1l krabicového vína
Promíchejte ingredience a podávejte v plastové láhvi.

6

Pokřivený pohled na scény.