(out)performance

Hovada / 21.05.2021 / Autor: Křivák

 

 

Video projekt Javiho Varillase mapuje skateboarding na pražských spotech v podání crew, pro kterou sám autor občas používá pracovní označení “Klub starých kokotů” (KSK). Ačkoli protagonisty videa spojuje hlavně láska ke skateboardingu, čísla nekompromisně ukazují, že všichni patří do kategorie 30 plus, na což naráží i název “(out)performance”. Skrze záběry triků pořízený na lokalitách napříč městskými částmi Prahy Javier ukazuje hluboký emociální vztah členů KSK ke skejtový kultuře ve věku, kdy se jich vrstevníci čím dál častěji ptají: “A ty na tom ještě pořád jezdíš?” Skateboarding je ve členech KSK ovšem zarytej nejen jako fyzická aktivita, ale hlavně jako alternativní pohled na městský prostor a z něj vyplývající mezilidský vztahy. Samotnej akt ježdění je v “(out)performance” stejně důležitej jako kontinuální proces objevování města “naruby” a podvědomý převracení, nebo alespoň hraní si, s významy urbanistickýho řádu a funkčností architektury.

Autor videa Javier Varillas žije v Praze od roku 2019, ale s kratšíma přestávkama se na český skejtový scéně pohybuje už šest let. Většinu času strávil v Plzni, kde pracoval na univerzitě a zároveň se stal důležitým hybatelem místní skejtový komunity. S lidma z plzeňský Pessertive crew natočil dvě full length videa, který fanouškům tuzemský indie skejtový kinematografie určitě nejsou neznámý – “Každý den” (2016) a “The Ultimate Pessertive Remix” (2019). Jesliže v prvním videu Javi představuje jezdce skrze jednotlivý profily a “friends” montáže, “Ultimate Remix” už má větší ambici vybočovat z osvědčených schémat. Jezdci ve videu se potkávaj v tématických sekcích, který společně skládaj příběh komunity kolem Pessertive crew, tak jak ho Javi v době svýho pobytu v Plzni zažíval a spoluvytvářel – třeba během zlatý éry místního DIY spotu RBS.

Javiho cesta směrem k hlubší promyšlenosti a propracovanosti skejtovýho videa je patrná i na projektu “(out)performance”. Kromě technickýho posunu z low-budget kamery na HD přinese Varillasův projekt I vyzrálejší vizuální koncepci, která zároveň reflektuje dobu radikálně omezený mobility během covid pandemie. Téměř všechny záběry v “Out Performance” jsou pořízený v Praze nebo blízkým okolí a video tak dokumentuje hluboký poznávání teritoria, v době kdy ho nemůžeme opustit a okolnosti nás nutí dívat se na detail. Záběrů ze Stalina se moc neobjeví, naopak je tu spousta footage ze sídlišť a okrajových částí metropole, jejichž objevování dělá z práce na videu dobrodružnou aktivitu. Tahle perspektiva a nadšení pro skejtovej urbex jsou tu zachycený skrze skateboarding skupiny otřelých třicátníků, skládající se z tzv. kovaných Pražáků i náplav. Javier, pocházející ze Špenělska, se o prostor ve videu dělí s chilských skaterem Payo Labbé, táborským Kubou Novotným a pražskými OGs Štěpánem Jandou, Romanem Špačkem a Danielem Daušem. “(out)performance” je projekt pojící lidi napříč lokálními scénami a národními kulturami, který si skrze blbnutí na chodníku společně vytvářejí bohatý kulturní svět. Již letos v říjnu!

 

 

Pokřivený pohled na scény.