(OUT)PERFORMANCE je venku!

Od roku 2014, Kdy se přestěhoval ze slunný Barcelony do Česka,  stihnul Javi Varillas nejen úspěšně dokončit doktorát na plzeňský fakultě elektrotechniky, ale taky vyprodukovat tři full-length skejtový videa. Nejnovější počin (out)performance volně navazuje na Každý den z roku 2016 a The Ultimate Pessertive Remix, který spatřilo světlo světa v roce 2019. Zatímco dvě první videa zachycují prostřednictvím low-cost kamery skateboarding a každodenní život početný plzeňský Pessertive crew, (out)performance dokumentuje skejtový mise úzký partičky skaterů žijících v Praze, kde se Javi usadil před dvěma lety.

Hovada / 21.10.2021 / Kuba Novotný

Na samotným videu pak Javier začal pracovat záhy po vypuknutí covidový pandemie zkraje roku 2020, a tohle načasování se zásadním způsobem odráží i na výsledný podobě snímku. I když protagonisti videa se dřív navzájem potkávali na pražských spotech a ve skateparcích, šlo spíš o občasný a náhodný setkání. Prudký zpomalení všeobecnýho tempa velkoměsta ale všem přineslo víc času na skateboarding, nabídlo možnost podívat se na Prahu z jiný perspektivy a maximalizovat její skejtovej potenciál. Okolnosti tak Javimu umožnily vytvořit kolem sebe semknutou partu podobně smýšlejících třicátníků, který se během intenzivních lockdownových sessions postupně stali tvrdým jádrem připravovanýho videoprojektu. Právě v době, kdy byly všechny obchody, hospody a oficiální sportoviště zavřený a lidi zůstávali doma, jsme si naplno uvědomili, jaký nám skateboarding dává privilegium. Stačilo vzít skejt, kameru, vyrazit na jeden z bezpočtu pražských spotů a každýmu z nás se otevřela cesta k prožívání nových dobrodružství a hluboký sounáležitosti s ostatníma členama (out)performance crew.

Ale dost bylo sentimentu, určitě vás zajímá, na co se ve videu můžete těšit. Bezpochyby je to skvělá kamera a střih, ale to, co opravdu vyčnívá je selekce spotů. Javiho snaha objevovat stále nový a nový místa je tu rozhodně znát a výrazný diverzitě záběrů dost pomáhá i osobitý přístup a kreativita jednotlivých riderů. Video otevírá Kuba Novotný s neotřelými switch a nollie kombinacemi (ano, cítím se trapně, když to píšu, pozn. aut.), přičemž v jeho partu se objeví i pár guest tricků od kámošů jako jsou Martin Kalenský, Pavel Hiršl nebo Kuba Karlík. V další části videa se pak prolíná skateboarding pražských stálic Romana Špačka a Dana Dauše, který přinášejí pořádnou dávku originality. Dan zaujme hlavně mixem stylovejch willy grind kombinací, japonských quick-feet bláznivin a obřích poletů. Tam, kde ostatní v rádiusu pod Trojským mostem lepí samolepky, lítá Dan v airwalku jakoby se nechumelilo. Co se Romana týče, tenhle kluk nás asi nikdy nepřestane překvapovat svýma NBDs. Pokud byste si mysleli, že svojí kreativitu strašnickej OG vyčerpal na vynikajícíh videích Lógr (2013) a Funus (2015), jste na omylu. Třeba bs grind no-comply switch grind na zídce je něco, co by většinu z nás prostě ani nenapadlo.

Další sdílenej part mají ve videu Payo Labbé pocházející z Chile a sám tvůrce videa, Javi Varillas. Zatímco u Paya vás potěší hlavně jeho pověstný latinskoamerický pop, stylový sérky a krásný 180 nosegrindy, Javi je pánem verzatility a flow – vlastně něco jako Gonz, když začal street jezdit jako rampu. Last part ve videu pak nepatří nikomu jinému než Štěpánovi Jandovi, pražskýmu lokálovi, kterej se na skejtu pohybuje od roku 1998. Podle Štěpánových vlastních slov se intenzita jeho skateboardingu během natáčení videa podobala právě tomu, co naposledy prožíval jako teenager. Několikahodinový sessions na těžkých street spotech se pro Štěpána staly účinnou terapií v době, kdy prožíval těžší životní období. Maximální zápal pro věc je tu rozhodně znát. V profilu uvidíte velký věci a krásnej styl, spoustu lipslidů, smithgrindy na railech a buttery frontside a backside flipy. Po trikový stránce partu zkrátka nic nechybí. Ale co je nejdůležitější, je to čirá oslava skateboardingu po třicítce a toho, jak hluboko v sobě skejt máme zarytej. Diváci se rozhodně mají na co těšit a doufáme, že (out)performance bude inspirativním počinem pro všechny, kdo věří, že nemusíte být pros, abyste vytvořili vizuálně a obsohově hodnotný skate video. Stačí nadšení a trochu kreativity.

 

Pokřivený pohled na scény.