Skejtovej radikalismus na Západním břehu

O činnosti skejtový neziskovky SkatePal jsem se poprvý dozvěděl na podzim roku 2014, když jsem pobýval v Jordánsku. Kamarád a iniciátor projektu 7Hills skatepark Jon Chaconas tehdy cestoval do jordánský metropole Ammán přes Izrael a Západní břeh, kde se potkal s chapíkem jménem Charlie Davis. Zatímco my jsme dávali dohromady projekt komunitního skateparku v Ammánu, lidi kolem Charlieho pracovali na stavbě prvního betonovýho plácku v palestinským městečku Zabábde. Bylo mi jasný, že pokud se v budoucnu zase vydám se skejtem na Blízkej východ, bude to právě s neziskovkou Skatepal. Nemýlil jsem se, píše Kuba Novotný zprávu z Palestiny.

Kanál / 09.09.2016 / Autor: Křivák

Abdullah a Omar, skateři z města Qalqilya

Abdullah a Omar, skateři z města Qalqilya

Zkraje letošního roku jsem na Skatepal Facebooku zahlídl inzerát, že Charlie Davis shání na léto dobrovolníky, takže bylo rozhodnuto. Letenky do Tel Avivu nejsou drahý a jak se později ukázalo, dá se tu v pohodě přežít na falafel sendvičích za 2 šekely, což je asi 13 korun. Dobrovolnickej program aktuálně funguje od dubna do října. Každej měsíc se tu vystřídá pět až deset skejtrů, převážně ze západní Evropy. Já měl to štěstí fellit tu se Skotem, Francouzkou, Američanem a Kanaďankou. Poslední dva zmíněný maj navíc palestinský kořeny, takže mluvěj plynně arabsky.

hlavní ulice ve městě Qalqilya

hlavní ulice ve městě Qalqilya

Ačkoli v Palestině stojej dva betonový skateparky, celej program je v tuhle chvíli soustředěnej v městečku ‚Asíra aš-Šamalía, který se nachazí pár kilometrů od největšího města Západního břehu, Náblusu. Zdejší skatepark má skvělý parametry a pro začátečníky je naprosto vyhovující. Každej všední den odpoledne tu probíhá session s místníma dětma. Úkolem nás, dobrovolníků, je dětem pomáhat, když si nevědí rady a tvářit se, že skejt je bezpečnej sport pro slušný lidi. Holky a kluci jsou tu procentuelně zastoupený zhruba stejně, což je v konzervativním muslimským prostředí o to víc pozitivní.

Za tu dobu, co tu skatepark stojí, ho místní začali vnímat jako přirozenou součást města. Ve skateparku se každej den prohání aspoň dvacet dětí, zatimco jejich rodiče a starší sourozenci spokojeně posedávaj na lavičce, dávaj slunečnicový semínka a klábosej s dobrovolníkama. A tak se z ‚Asíry, malýho městečka na okupovaným Západním břehu, stává kosmopolitní místo, který miluje skateboarding.

skatepark 'Asíra

skatepark ‚Asíra

SkatePal dneska bezesporu představuje zavedenou organizaci. Ne náhodou získala letos ocenění za nejlepší skejtovou charitu v rámci Bright European Skate Awards. Příští rok bude dobrovolnickej program s největší pravděpodobností zase probíhat a po osobní zkušenosti můžu vřele doporučit. Obsáhlejší report očekávejte v dalším Křivákovi, zatím doporučuju zkontrolovat odkazy níže.

http://www.skatepal.co.uk
http://abirdseyeview.tumblr.com/

skatepark 'Asíra

skatepark ‚Asíra

ranej street skateboarding v Náblusu

ranej street skateboarding v Náblusu

všichni to chtěj vyzkoušet, Náblus

všichni to chtěj vyzkoušet, Náblus

dobrovolník Ben – fs smithgrind

dobrovolník Ben – fs smithgrind

Resturant, Betlém

Resturant, Betlém

dobrovolníci Ben, Perrine a Dana

dobrovolníci Ben, Perrine a Dana

Ben a Perrine v Náblusu cestou na spot

Ben a Perrine v Náblusu cestou na spot

Pokřivený pohled na scény.